Ανατροπή από αύριο στις ώρες κοινής ησυχίας – Ποιες είναι οι νέες

Ώρες κοινής ησυχίας: Διαφορετικές θα είναι από αύριο οι ώρες που θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ησυχία. Ποιες οι καινούργιες. Αλλαγές στις ώρες κοινής ησυχίας, τόσο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού όσο και το βράδυ, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Όλα όσα ισχύουν σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 για τις ώρες μεσημβρινής και […]

Ανατροπή από αύριο στις ώρες κοινής ησυχίας - Ποιες είναι οι νέες

Ώρες κοινής ησυχίας: Διαφορετικές θα είναι από αύριο οι ώρες που θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ησυχία. Ποιες οι καινούργιες.

Αλλαγές στις ώρες κοινής ησυχίας, τόσο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού όσο και το βράδυ, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όλα όσα ισχύουν σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 για τις ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά…

Ώρες κοινής ησυχίας 2022: Ποιες είναι οι νέες

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

– Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

– Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30 (αυτές που θα έχουμε από αύριο 1 Οκτωβρίου).

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Όλα όσα απαγορεύεται

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται:

– Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

– Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

– Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

– Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

– Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

– Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Πως ενεργούμε εφόσον παραβιάζονται οι ώρες

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναφέρει σε σχετικά μηνύματά της πως οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Προς τούτο οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Τι ισχύει με τα τηλεφωνήματα στις ώρες κοινής ησυχίας

Τελικά παρά τις αμέτρητες καταγγελίες, τα πρόστιμα και τις διαμαρτυρίες, οι εταιρείες συνεχίζουν τον «χαβά» τους! Σε τι αναφερόμαστε; Στα τηλεφωνήματα εισπρακτικών εταιρειών, τραπεζών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τηλεφωνήματα, που γίνονται σε ώρες κοινής προκαλώντας –δικαίως- τον εκνευρισμό των πολιτών, σε στιγμές που προσπαθούν να ξεκουραστούν από τη σκληρή καθημερινότητα. Υπάρχουν καταγγελίες για τηλεφωνήματα ακόμα και στις 4 το μεσημέρι, καθώς και Σάββατα βράδυ και πρωινά Κυριακής!

«Απαγορεύονται ρητά από το νόμο, τα τηλεφωνήματα σε ώρες κοινής ησυχίας. Για το λόγο αυτό, έχουμε στείλει δεκάδες επιστολές στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 2 με 5 δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οχλήσεις. Σε ότι αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, προβλέπεται ένα τηλεφώνημα την εβδομάδα, ενώ κατά το παρελθόν, η γενική γραμματεία καταναλωτή, έχει επιβάλει ουκ ολίγα πρόστιμα.

Παράλληλα ρωτάμε; Πως διαρρέουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις εταιρείες; Έχουν αποθρασυνθεί πλήρως, δε σέβονται το παραμικρό από τη στιγμή που δεν υπολογίζουν τις ώρες ανάπαυσης και φυσικής ξεκούρασης του πολίτη» τόνισε σε έντονο ύφος στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης. Οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, με εξαγριωμένους πολίτες να προσπαθούν –ίσως μάταια- να βρουν το δίκιο τους…