Αναταράξεις στην αγορά: Συναγερμός στα ΙΚΕΑ – Δείτε τι έχει συμβεί

ΙΚΕΑ: Τα πάνω κάρω φέρνει στην αγορά στον κλάδο των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα του κόσμου.  Σύμφωνα με το typosthes η Ashley Furniture ήδη λειτουργεί τρία καταστήματα στην Αθήνα και ως το τέλος της χρονιάς θα διαθέτει ακόμη ένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με στόχο τουλάχιστον 20 σε όλη τη χώρα […]

Αναταράξεις στην αγορά: Συναγερμός στα ΙΚΕΑ – Δείτε τι έχει συμβεί

ΙΚΕΑ: Τα πάνω κάρω φέρνει στην αγορά στον κλάδο των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα του κόσμου. 

Σύμφωνα με το typosthes η Ashley Furniture ήδη λειτουργεί τρία καταστήματα στην Αθήνα και ως το τέλος της χρονιάς θα διαθέτει ακόμη ένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με στόχο τουλάχιστον 20 σε όλη τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Έπιπλα με ανταγωνιστικές τιμές και ποιοτικά προϊόντα υπόσχεται η αμερικανική αλυσίδα επίπλων που θα ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη

«Απόβαση» στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει μεγάλη αμερικανική αλυσίδα επίπλων που ήδη μετρά τρία καταστήματα στην Αθήνα.

ΙΚΕΑ: Αναταράξεις στην αγορά 

Πρόκειται για την αμερικανική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού Ashley Furniture Homestores που στην Αθήνα έχει καταστήματα στο Smart Park, στα Σπάτα, στην Λ. Κηφισίας (Χαλάνδρι) και στην Λεωφόρο Αλίμου, με το τέταρτο κατάστημα να ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο Business Daily, ο κ. Δημήτρης Βιτσαξάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έφερε την αλυσίδα την χώρα μας, ΜΑΝΙΜΑ ΑΕ, το νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023.

«Εκτιμώ ότι η επόμενη πενταετία θα έχει σημαντική δυναμική συνολικά για την χώρα και το λιανεμπόριο, και ειδικά για την αγορά του επίπλου και, με αυτό το δεδομένο, η συλλογή της αμερικανικής εταιρείας Ashley διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές, καθώς είναι πολύ ανταγωνιστική ως προς την τιμολογιακή της πολιτική και το ποιοτικό προϊόν που προσφέρει», υπογραμμίζει ο κ. Βιτσαξάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Βιτσαξάκης, στόχος της ΜΑΝΙΜΑ είναι η λειτουργία συνολικά 20 καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας στην χώρα μας, σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, με τον συνολικό ετήσιο τζίρο να υπολογίζεται στα 35 με 40 εκατ ευρώ, στην πλήρη ανάπτυξη της αλυσίδας.

ΙΚΕΑ: Συναγερμός

Ειδικά για την Αττική, εκτιμάται ότι ένα ακόμη μεγάλο κατάστημα έως και 2.000 τ.μ. μπορεί να λειτουργήσει στα δυτικά προάστια, ενώ, μικρότερα σημεία μπορούν να προστεθούν ανάλογα με την ζήτηση μέσα στον ιστό της πόλης.

«Παράλληλα με τα ομώνυμα καταστήματα Ashley, διατηρούμε και επιλεγμένες συνεργασίες χονδρικής, ενώ στα πλάνα μας συμπεριλαμβάνεται η είσοδος και στην αγορά του business to business και τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, προγραμματίζοντας την συμμετοχή μας στην επόμενη έκθεση Xenia», υπογραμμίζει ο κ. Βιτσαξάκης.

Σημειώνεται ότι η Ashley Furniture Homestores είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, διαθέτοντας συλλογές με διακριτό ύφος, κυρίως άνετου, νεοκλασικού ύφους.

Πραγματοποιεί τζίρο περί τα 4,5 δισ δολάρια ετησίως ενώ απασχολεί περί τους 35.000 εργαζόμενους και αριθμεί 1.100 καταστήματα σε περισσότερες από 66 χώρες. Τα έπιπλα με την υπογραφή της παράγονται σε εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ασία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη εργοστάσιο της εταιρείας στην Τουρκία. – Με πληροφορίες από Business Daily

ΙΚΕΑ: Ανακαλεί παιχνίδι

Η IKEA προτρέπει όλους τους καταναλωτές που διαθέτουν το παιχνίδι ψαρέματος BLÅVINGAD να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν λόγω πιθανού τραυματισμού από κατάποση μικροαντικειμένων και να επικοινωνήσουν με την IKEA για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την IKEA. Ως εκ τούτου ανακαλούμε προληπτικά το παιχνίδι ψαρέματος BLÅVINGAD, λόγω πιθανού τραυματισμού από κατάποση μικροαντικειμένων.

Η IKEA αναπτύσσει τα προϊόντα της χρησιμοποιώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνου και δοκιμών, για να βεβαιωθεί ότι τα προϊόντα πληρούν όλους τους ισχύοντες νόμους και τα πρότυπα στις αγορές όπου πωλούνται.

Παρόλα αυτά, έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι τα μικρά πριτσίνια του παιχνιδιού μπορεί να χαλαρώσουν, γεγονός που πιθανόν οδηγήσει σε τραυματισμό από κατάποση μικροαντικειμένων, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά. Ως εκ τούτου, ανακαλείται το παιχνίδι ψαρέματος BLÅVINGAD. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό τραυματισμού από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το παιχνίδι ψαρέματος BLÅVINGAD μπορεί να επιστραφεί σε οποιοδήποτε κατάστημα IKEA για πλήρη επιστροφή χρημάτων χωρίς να απαιτείται απόδειξη αγοράς.

Γιατί μικραίνουν στο αεροδρόμιο…

Νέο πρόσωπο θα αποκτήσει σύμφωνα με πληροφορίες το IKEA του αεροδρομίου, όπου ουσιαστικά θα μειωθούν τα διαθέσιμα τετραγωνικά της έκθεσης, ενώ στο ίδιο κτίριο πρόκειται να φιλοξενηθούν και χώροι γραφείων του ομίλου Fourlis.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση αλλαγής του μοντέλου καταστημάτων, το οποίο οδηγεί σε μικρότερες υποδομές σε συνδυασμό με το μοντέλο που φέρνει η ΙΚΕΑ για μικρότερα καταστήματα. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Diolkos Development μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο όμιλος Fourlis. Θα θυμίσουμε ότι το “big box” του αεροδρομίου είναι το δεύτερο κατάστημα της IKEA στην Ελλάδα που δημιούργησε ο όμιλος Fourlis το 2004 μέσω της Housemarket Α.Ε. της εταιρείας που διαχειρίζεται το σήμα της σουηδικής εταιρείας επίπλων στη χώρα μας, μετά από εκείνο της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στην Πυλαία Θεσσαλονίκης που είχε ανοίξει τον Οκτώβριο 2001.

Ο λόγος για τον οποίο μικραίνει το συγκεκριμένο κατάστημα, είναι διότι επίκειται η λειτουργία του IKEA στο Ελληνικό, όπου αναμένεται να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος της κίνησης που σήμερα απορροφά το κατάστημα του αεροδρομίου, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών προέρχεται από τις περιοχές των νοτίων προαστίων.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η Housemarket διατηρεί 3 μεγάλα καταστήματα IKEA (big boxes), 4 καταστήματα μεσαίου μεγέθους και 6 σημεία παραλαβής (pick up points). Στο εννεάμηνο του 2022 τα καταστήματα της αλυσίδας επισκέφθηκαν 7,74 εκατ. άτομα (και όχι 7.743 άτομα όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αρχικά). Ο όμιλος εκτός από τη χώρα μας διατηρεί καταστήματα της IKEA τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κατάστημα μισθώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έχει την ιδιοκτησία της ευρύτερης έκτασης του εμπορικού πάρκου στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ ο όμιλος Fourlis έχει πραγματοποιήσει την επένδυση που αφορά στη δημιουργία του καταστήματος. Η αρχική χρονική διάρκεια μίσθωσης ήταν για 23 χρόνια.

Επενδύσεις σε μικρά και μεσαία καταστήματα το τελευταίο διάστημα

Θα θυμίσουμε ότι οι τελευταίες επενδύσεις του ομίλου αφορούν σε μικρά και μεσαία καταστήματα με δομημένη επιφάνεια 8.000 τετραγωνικά μέτρα και 12.000 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα, όπως είναι τα IKEA σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, η έναρξη λειτουργίας των οποίων είναι προγραμματισμένη για φέτος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετά πιθανό να δημιουργηθούν και άλλοι εμπορικοί χώροι πλην της IKEA στο ίδιο σημείο. Σε ό,τι αφορά το κτίριο ανήκει στον όμιλο Fourlis και επί της ουσίας εξετάζεται πώς θα πραγματοποιήσει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου αυτού, οπότε ο τελικός σχεδιασμός θα οριστικοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται στα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για την αρχική του κατασκευή χρειάστηκε επένδυση ύψους 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεργασία με τη Diolkos Development

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Fourlis συνεργάζεται με την Diolkos Development. Συνεργασία υπήρξε και στην κατασκευή του καταστήματος της εταιρείας στο εμπορικό κέντρο Τhe Mall Athens.