Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΑλτσχάιμερ: Το περίεργο... σύμπτωμα που έδειξε νέα έρευνα - Τι συμπέραναν

Αλτσχάιμερ: Το περίεργο… σύμπτωμα που έδειξε νέα έρευνα – Τι συμπέραναν

Αλτσχάιμερ: Δείτε ποιο ένα… ιδιαίτερο σημάδι που ανακάλυψαν επιστήμονες. Αναλυτικά όσα έδειξε η έρευνα.

Η προθυμία ενός ηλικιωμένου να δίνει γενναιόδωρα τα χρήματα του σε άλλους μπορεί να μην είναι μόνο ένδειξη αλτρουισμού και καλής καρδιάς, αλλά επίσης πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σκοπός της έρευνας, που έδειξε ότι οι γενναιόδωροι ηλικιωμένοι έχουν συνήθως σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, είναι να βοηθήσει στην προστασία τους από το να πέσουν θύμα επιτήδειων απατεώνων.

Αναλυτικά η έρευνα…

Αλτσχάιμερ: Πως πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντιουκ Χαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», πειραματίστηκαν με 67 άτομα με μέση ηλικία 69 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένη άνοια ή γνωστική εξασθένηση (πρόδρομη συνήθως της άνοιας).

Ο κάθε συμμετέχων κλήθηκε να κάνει ένα διαδικτυακό παιγνίδι με έναν ανώνυμο άνθρωπο και έπρεπε να αποφασίσει ποιο ποσό χρημάτων να μοιραστεί κατά βούληση με τον άγνωστο και ποιο να κρατήσει για τον εαυτό του.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, τα οποία βοηθούν στη διάγνωση μιας επερχόμενης νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έδωσαν στο πείραμα πρόθυμα περισσότερα χρήματα στον άγνωστο, ήταν εκείνοι που είχαν τις χειρότερες γνωστικές επιδόσεις με βάση τα τεστ, άρα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

Αλτσχάιμερ: Χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων για να επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στον λεγόμενο οικονομικό αλτρουισμό και στη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων. Τόνισαν όμως ότι «αν ένας άνθρωπος εμφανίζει κάποια αλλαγή στην αλτρουιστική συμπεριφορά του, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι αλλαγές συμβαίνουν επίσης στον εγκέφαλό του».

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι συγγενείς των ηλικιωμένων για να τους προστατεύσουν από μια απάτη. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Χαν, «το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, είναι οι άνθρωποι να θεωρήσουν ότι ο οικονομικός αλτρουισμός στους ηλικιωμένους είναι κακό πράγμα. Ασφαλώς μπορεί να συμβάλει στο να κάνει κανείς θετική των χρημάτων του».

Όμως, πρόσθεσε, «στόχος είναι να κατανοήσουμε γιατί μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις απάτες και στην οικονομική εκμετάλλευση, σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους. Τα προβλήματα γενικότερα στις χρηματικές συναλλαγές θεωρούνται ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο».

Πως να προστατευτείτε από την άνοια

Σε γενικές γραμμές οι υγιεινές συνήθειες μειώνουν συντριπτικά τις πιθανότητες να αποκτήσετε άνοια.

Ειδικότερα, η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, ο έλεγχος της χοληστερόλης, η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, το αδυνάτισμα και η αποφυγή του καπνίσματος, μείωσαν τον κίνδυνο έως και 43%.

Αυτές οι συνήθειες ήταν εξίσου αποτελεσματικές σε άτομα με γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Γνωστές ως «American Heart Association’s Life’s Simple 7», όλες οι συνήθειες είχαν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας στο παρελθόν.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, αποφεύγοντας παράλληλα τα ποτά με ζάχαρη και τα λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.

Η σημασία της σωματικής άσκησης

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνετε είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα, καθώς και να διατηρείτε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι συστήνουν είτε τη διακοπή του καπνίσματος είτε τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης, όπως είναι τα επιθέματα.

Για να υπολογίσουν την επίδραση των συνηθειών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 12.000 ανθρώπων γύρω στα 50 επί τρεις δεκαετίες.

Άνοια: Λίγα λόγια για την έρευνα

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Adrienne Tin σημειώνει: «Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και για τα άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, το να ακολουθούν αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής, αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας».

Η μελέτη εξέτασε 8.823 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και 2.738 άτομα αφρικανικής καταγωγής που ήταν περίπου 54 ετών στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις αρχικές βαθμολογίες γενετικού κινδύνου, με βάση το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο πιστά τήρησαν επτά υγιεινές συνήθειες με βάση ένα μείγμα έρευνας και ιατρικών δεδομένων.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.603 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή και 631 άτομα με αφρικανική καταγωγή εμφάνισαν άνοια.

Οι πιο υγιείς Ευρωπαίοι βρέθηκαν να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ακόμη και μεταξύ της ομάδας με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία του τρόπου ζωής, οι άνθρωποι μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 9%.

Για τους πρώτους σκόρερ αυτό μεταφράστηκε σε 30-43% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η ομάδα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο περιλάμβανε όσους είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο μιας παραλλαγής γονιδίου που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Άνοια: Τι βοηθάει στην πρόληψη

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα των ανθρώπων περιορίζουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Μέη Μπεϊντούν του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.283 ανθρώπους άνω των 45 ετών σε βάθος 16 ετών.

Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις αίματος για να αναλυθούν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών τους, ενώ παράλληλα παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ποιοι εμφάνισαν άνοια στην πορεία της έρευνας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των εν λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους.

Οι πρώτες δύο ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τρίτη σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).

«Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Περαιτέρω μελέτες, πάντως, χρειάζονται για να ελέγξουν ότι όντως αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια», δήλωσε η Μπεϊντούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ