Τράπεζες: Διαφορετική πολιτική που θα προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους καταθέτες από απάτες θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες πέφτουν θύματα ορισμένων επιτήδειων που τους αποσπούν χρήματα.
Όλοι μας έχουμε ακούσει μια τέτοια ιστορία είτε στο στενό μας περιβάλλον, είτε στο διαδίκτυο.
Οι δύσκολες μέρες όμως πέρασαν, αφού οι τράπεζες είναι έτοιμες για τη μεγάλη ανατροπή…
Τι αλλάζει στις τράπεζες με τις απάτες
Αποζημιώσεις θα δίνονται από τις τράπεζες σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προστατεύει του καταναλωτές.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται κανονικά αύριο. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου -όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης- το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει κάποιες σημαντικές «ασπίδες» προστασίας για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Παραδείγματος χάριν, αν κάποιος χάσει την κάρτα του και αυτός που θα την έχει κάνει αγορές 200 ευρώ, η τράπεζα θα αποζημιώσει 150 ευρώ εκείνον που την έχει απωλέσει. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να έχει γίνει δήλωση απώλειας.
Παράλληλα, για υποκλοπή κωδικών του e-banking -μια απάτη που είναι της… μόδας τελευταία και γνωστή ως «Phishing»- η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα.
Με άλλα λόγια, μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Οφείλει δηλαδή η τράπεζα να είναι προσεκτική αν δει έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε έναν πελάτη ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες κινήσεις.
Τι γίνεται με τα επιτόκια στις τράπεζες
Αυτή τη στιγμή (δελτία επιτοκίων 10/1/2023) η ετησιοποιημένη απόδοση για 100.000 ευρώ σε προγράμματα με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς ποινή, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, φτάνει έως:
- 0,55% στο 6μηνο
- 0,8% στο 12μηνο
- 0,6%: στο 15μηνο
- 0,83% στο 24μηνο
Αν ληφθούν υπόψιν και τα προγράμματα που έχουν κόστος όταν ο καταθέτης προχωρά σε ανάληψη των χρημάτων πριν τη λήξη τους, οι αποδόσεις ανέρχονται για τις 100.000 ευρώ έως:
- 0,55% στο 6μηνο
- 0,85% στο 12μηνο
- 1%: στο 15μηνο
- 0,83% στο 24μηνο
Θέλουν συμμετοχή στο ταμείο ανάκαμψης
Oι Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι διαχρονικά ένας σημαντικός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Στηρίζουν τις μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η στήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων αυτών στον τραπεζικό δανεισμό είναι δύσκολη.
Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες συνεχίζουν να καλύπτουν αποτελεσματικά αυτά τα κενά χρηματοδότησης, στηρίζοντας ενεργά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων της περιφέρειας, που αποτελούν πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου τους.
Όμως, η μη συμμετοχή τους στις διαδικασίες χαμηλότοκης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στερεί ένα σημαντικό εργαλείο μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις αυτές.
Ως εκ τούτου, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος ζητά από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθεί η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω των ανταγωνιστικών όρων που θέτει το Ταμείο.
Η πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών θα μετριάσει τον άνισο ανταγωνισμό που υφίστανται οι τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα επιτρέψει τη συμμετοχή τους σε φθηνά κεφάλαια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές και ικανές να πρωταγωνιστήσουν στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Τα Μέλη της Ένωσης: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος