Αλλάζουν όλα στα κινητά: Τι θα πληρώνουμε πλέον – Η έκτακτη απόφαση

Κινητή τηλεφωνία: Αλλάζουν τα δεδομένα στις χρεώσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς με πρωτοβουλία της νέας NOVA αυτές ήδη μειώθηκαν έως και 50% στις αρχές του νέου έτους. Ήδη, οι μεγάλοι ανταγωνιστές COSMOTE και VODAFONE έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις χαμηλές χρεώσεις και πλέον, κάθε καταναλωτής έχει την ευχέρεια της επιλογής μέσα από ένα πλήθος […]

Αλλάζουν όλα στα κινητά: Τι θα πληρώνουμε πλέον - Η έκτακτη απόφαση

Κινητή τηλεφωνία: Αλλάζουν τα δεδομένα στις χρεώσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς με πρωτοβουλία της νέας NOVA αυτές ήδη μειώθηκαν έως και 50% στις αρχές του νέου έτους.

Ήδη, οι μεγάλοι ανταγωνιστές COSMOTE και VODAFONE έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις χαμηλές χρεώσεις και πλέον, κάθε καταναλωτής έχει την ευχέρεια της επιλογής μέσα από ένα πλήθος πακέτων και προσφορών να επιλέξει τις πιο συμφέρουσες τιμές.

Την αρχή έκανε η Nova τις πρώτες ημέρες του έτους. H εταιρεία στις 11 Ιανουαρίου 2023 ανακοίνωσε τις νέες χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κινητής και σταθερής που πρόσφερε η νέα Nova, που προέκυψε από τη συγχώνευση των Nova και Wind.

Οι χρεώσεις αυτές ήταν της τάξης του 50% εκείνων που παρείχε μέχρι τότε η εταιρεία, ενώ σε σχέση με τα αντίστοιχα προσφερόμενα πακέτα των ανταγωνιστών της, οι χρεώσεις μπορεί να κυμαίνονταν και στο ένα τρίτο.

Κινητή τηλεφωνία: Αλλαγές

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα πακέτο double play σταθερής, με σύνδεση οπτικής ίνας και προσφερόμενη ταχύτητα 1 Gbps, η εταιρεία το διέθετε στα 33 ευρώ. Το αντίστοιχο πακέτο η Vodafone το πρόσφερε στα 143,22 ευρώ τον μήνα και ο ΟΤΕ στα 79 ευρώ. Επίσης, ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστη χρήση τηλεφωνίας και δεδομένων η Nova το πρόσφερε στα 33 ευρώ, ενώ αν είχε κάποιος σταθερή σύνδεση double play, τότε μπορούσε να το αποκτήσει και στα 27 ευρώ.

Το αντίστοιχο πακέτο κινητής η Vodafone το πρόσφερε στα 81,53 ευρώ, ενώ αντίστοιχη ήταν και η μηνιαία χρέωση της Cosmote. Βεβαίως, οι χρεώσεις αυτές ήταν μόνον ονομαστικές, δηλαδή τιμές τιμοκαταλόγου, ενώ τα call centers των επιχειρήσεων ήδη πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές από τις αναγραφόμενες στους τιμοκαταλόγους.

Παρ’ όλα αυτά, οι χρεώσεις ήταν σημαντικά υψηλότερες από αυτές που θα παρουσίαζαν οι δύο εταιρείες σε λίγες εβδομάδες.

Και έτσι έγινε έναν μήνα μετά. Παρά τις αρχικές «γκρίνιες» για τον χορό μειώσεων που έσυρε για άλλη μια φορά η Nova, οι ανταγωνιστές της, Cosmote και Vodafone, ευθυγραμμίσθηκαν πλήρως με τις χρεώσεις της πρώτης. Οι χρεώσεις της Vodafone δύσκολα πλέον ξεχωρίζουν από εκείνες της Nova, ενώ σχετικά κοντά βρίσκεται και o OTE.

Κινητή τηλεφωνία: Μια σύνδεση κινητής συμβολαίου με όλα απεριόριστα

φωνή και δεδομένα, κυμαίνεται πλέον, ανάλογα με τον πάροχο, από 33 έως 40 ευρώ. Πρόκειται για χρεώσεις τιμοκαταλόγου και όχι των call centers της κάθε επιχείρησης. Μάλιστα, αν ο ενδιαφερόμενος έχει σύνδεση σταθερής στην ίδια εταιρεία, το προαναφερόμενο εύρος ζώνης τιμών μειώνεται στα 27 έως 35,9 ευρώ. Οι καταναλωτές, μάλιστα, δεν αποκλείεται να βρουν και ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις, καθώς συχνά-πυκνά πραγματοποιούνται ημέρες προσφορών.

Μια σύνδεση σταθερής για Internet και τηλεφωνία (double play) βασισμένη σε οπτική ίνα που φτάνει μέχρι το σπίτι πλέον κοστίζει από 26 έως 50 ευρώ. Πρόκειται για τιμές… πρωτάκουστες για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, με δεδομένο ότι εκτός από εγγυημένη ταχύτητα 100, 200, 300, 500 και 1.000 Mbps, ο καταναλωτής επιπλέον λαμβάνει κατά κανόνα απεριόριστη τηλεφωνία.

Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις των πακέτων αφορούν κατά κανόνα συμβόλαια 24μηνης διάρκειας, ενώ στις συνδέσεις σταθερής, όπως ισχύει και στις «χάλκινες» συνδέσεις, προσφέρεται δωρεάν ο δρομολογητής (router) της κίνησης.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις συνδέσεων οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH) καθιστούν αχρείαστα τα προγράμματα στήριξης της ζήτησης, με την έννοια της επιδότησης της μηνιαίας συνδρομής.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η ενίσχυση της προσφοράς, για να φτάσουν οι οπτικές ίνες στο σπίτι, και δευτερευόντως η στήριξη της ζήτησης, με την έννοια της δημιουργίας καλωδιώσεων στο εσωτερικό των σπιτιών και των κτιρίων.

Κινητή και FTTH τα «μέτωπα» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν -προς το παρόν τουλάχιστον- Cosmote και Vodafone όσον αφορά στην εμπορική «επίθεση» που εξαπέλυσε η Nova με τις προσφορές που ανακοίνωσε τόσο όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία όσο και στις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η επιλογή της Nova να ξεκινήσει την νέα πορεία της -μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Wind Ελλάς- με μεγάλες προσφορές μπορεί να αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη αλλά σε κάθε περίπτωση ορισμένες επιλογές της ήταν από αυτές που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ανησυχία στον ανταγωνισμό.

Ειδικά στην κινητή τηλεφωνία όπου η Nova βρίσκεται στην τρίτη θέση και είναι προφανές πλέον ότι εποφθαλμιά τη δεύτερη θέση όπου είναι η Vodafone.

Η Nova δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ποντάρει στη λέξη «απεριόριστα»

όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία. Τόσο η Vodafone όσο και η Cosmote έχουν λανσάρει πακέτα που προσφέρουν απεριόριστα λεπτά ομιλίας και απεριόριστο όγκο δεδομένων.

Όμως, η Nova είναι η πρώτη που προσφέρει απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε όλα τα προγράμματα κινητής και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετρήσει πολύ στους καταναλωτές.

Το γεγονός ότι η Vodafone έχει προωθήσει σημαντικά στο παρελθόν τα δικά της Unlimited πακέτα ίσως να είναι και ο λόγος που η εταιρεία δεν έχει απαντήσει ακόμη στη Nova θεωρώντας ότι είναι ήδη τοποθετημένη στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Αν θα «ρίξει» τις τιμές είναι ένα ερώτημα αν και από τη στιγμή που για να αποκτήσει κάποιον νέο πελάτη τα call centers προχωρούν σε εξαιρετικές προσφορές, τότε ίσως αυτό να μη θεωρείται απαραίτητο. Σημειωτέον πως το γεγονός πως η Nova επέλεξε να προσφέρει καλύτερες τιμές στους υφιστάμενους πελάτες της έχει τύχει πολύ καλής αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στην Cosmote, παρατηρητές της αγοράς σημειώνουν ότι το μεγάλο προβάδισμα που έχει η εταιρεία στην κινητή τηλεφωνία έναντι του ανταγωνισμού, της δίνει το δικαίωμα να περιμένει να δει κατά πόσον η Nova θα καταφέρει να πάρει πελάτες από την ίδια και από τη Vodafone. Και γενικότερα η αποδοχή των προσφορών της Nova από τους πελάτες των άλλων δύο δικτύων εκτιμάται ότι θα κρίνει αν θα υπάρξουν άμεσα απαντήσεις.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον πολλοί καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στην ποιότητα του δικτύου κινητής του παρόχου που χρησιμοποιούν. Υπό την έννοια ότι προτιμούν να πληρώνουν μερικά ευρώ παραπάνω σε μηνιαία βάση και να έχουν σήμα παρά να γλιτώσουν χρήματα αλλά να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους στις περιοχές όπου κινούνται κατά κύριο λόγο.

Περιμένοντας το FTTH

Στην περίπτωση των συνδέσεων FTTH, η Nova εντυπωσίασε μεν προσφέροντας 1 Gbps σύνδεση με 33 ευρώ το μήνα, αλλά το γεγονός ότι αφορά μόνο γραμμές που καλύπτονται από το δικό της δίκτυο περιορίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Το ενδιαφέρον όσον αφορά στο FTTH είναι ότι σταδιακά η αγορά αρχίζει να ασχολείται με τις συνδέσεις σε ταχύτητες άνω των 200 Mbps. Το χορό έχει σύρει μεν η Cosmote που προσφέρει ήδη συνδέσεις στα 300 και 500 Mbps όπως και στο 1 Gbps και ακολούθησε η Nova. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να δούμε και τη Vodafone να προσφέρει αντίστοιχες συνδέσεις, δίνοντας ένα νέο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αγορά.

Βέβαια, στον τομέα του FTTH το σημείο – κλειδί είναι η επιδότηση. Το κουπόνι της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) έδωσε σημαντική ώθηση τα προηγούμενα χρόνια αλλά η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο.

Η αγορά περιμένει την επόμενη σχετική δράση, το Gigabit voucher, το οποίο, μάλιστα, θα αφορά ταχύτητες πάνω από τα 250 Mbps, αλλά οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι πως δεν θα το δούμε μέσα στο πολύ άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δράση είναι στη φάση της προκοινοποίησης στην ΕΕ από την οποία χρειάζεται να πάρει το «πράσινο φως». Με δεδομένη την εμπειρία του παρελθόντος, εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα δούμε το νέο κουπόνι να είναι προς διάθεση πριν τις αρχές του καλοκαιριού.