Airbnb: Τέλος στα πάρτι στα διαμερίσματα που βρίσκονται στη πλατφόρμα. Ποιο είναι το πλάνο που θα έρθει.
Σύμφωνα με το gulfnews.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, η Airbnb ενεργοποιεί μια πολιτική για τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας της το καλοκαίρι στις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των επισκεπτών και των ιδιοκτητών. Η Airbnb θα εφαρμόσει αυτήν την πολιτική τις αργίες της ” Hμέρας Μνήμης” (Memorial Day) και της 4ης Ιουλίου ( Fourth of July).
Υπενθυμίζεται πως η Airbnb αναβάθμισε πρόσφατα την πλατφόρμα της αφού ο συνιδρυτής και CEO της πλατφόρμας, Μπράιαν Τσέσκι είπε πως τα παράπονα που λαμβάνει η εταιρεία είναι πολλά και για αυτόν, αυτό είναι μια “απότομη αφύπνιση”.
Το πλάνο για να τελειώσουν τα πάρτι
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα «αντι-πάρτι» της Airbnb. Αρχικά εντοπίζει τις κρατήσεις και μετά μπλοκάρει για ένα ή δύο βράδια αυτές που θεωρούνται ύποπτες για απαγορευμένα πάρτι.
«Εργαλείο» για τον εντοπισμό ύποπτων κρατήσεων είναι οι κριτικές επισκεπτών, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Επίσης, το σύστημα ενθαρρύνει τους γείτονες να ενημερώνουν την Airbnb εάν διαπιστώσουν ότι γίνεται πάρτι σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα ακίνητά της, μέσω της γραμμής υποστήριξης.
Η Airbnb προσφέρει ακόμη αισθητήρες θορύβου και υγρασίας που μπορούν να ανιχνεύσουν ένα πάρτι ή μεγάλο αριθμό ατόμων σε έναν χώρο. Οι συσκευές αυτές παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2020 στους οικοδεσπότες της πλατφόρμας.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2020 η Airbnb είχε αποφασίσει την απαγόρευση πάρτι στα ακίνητα παγκοσμίως.
Airbnb: Τεράστια η ζήτηση στη χώρα μας
Στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για καταλύματα βραχυxρόνιας μίσθωσης για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αριθμό των κρατήσεων να ενισχύεται σημαντικά εκτός της υψηλής περιόδου του Αυγούστου, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και να “εκτινάσσεται”, για το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, κατά 42%, σε σύγκριση με το 2022 αναφέρει το money-tourism.gr.
Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα τον Απρίλιο σε επίπεδο αύξησης της πληρότητας. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρίας αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, η χώρα μας ήταν μεταξύ των χωρών που η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους της ζήτησης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα να σημειώσει άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA έως τον Μάρτιο, για τον ρυθμό ζήτησης μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην αύξηση των κρατήσεων για διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με τα ποσοστά αύξησης να διαμορφώνονται σε 63%, 48% και 42%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι.
Ο ρυθμός αύξησης του Σεπτεμβρίου ήταν πάνω από 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Πολωνία και την Κροατία να παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης 151% και 113%, σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του Οκτωβρίου ήταν πάνω από 50% για 11 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία να πρωτοστατούν με αύξηση 80%, 70% και 65%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Συνολικά ο Απρίλιος του 2023 ήταν ένας ισχυρός μήνας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός. Η ζήτηση για διανυκτερεύσεις αυξήθηκε κατά 26%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 16,4% σε ετήσια βάση.
Παραμένοντας ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) τον Απρίλιο, η προσφορά διαθέσιμων καταχωρίσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 14,9% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης και ωθώντας τα ποσοστά πληρότητας σε άνοδο 4,2%. Στην Ευρώπη, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν επίσης κατά 21,3% σε ετήσια βάση.
Πόσο είναι η μέση τιμή διανυκτέρευσης
Όπως προκύπτει, αύξηση κατά 16,6% σημείωσε και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε σχέση με πέρυσι, καθώς διαμορφώνεται πλέον σε 186,45 ευρώ.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό το οποίο καταδεικνύει το ισοζύγιο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς καταλυμάτων, αλλά και το γεγονός ότι μετά την πανδημία έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων καταλυμάτων, με αποτέλεσμα και οι τιμές να αντανακλούν αυτή την αλλαγή.
Η απόσυρση πολλών καταλυμάτων από μεμονωμένους ιδιώτες ιδιοκτήτες/οικοδεσπότες μετά την πανδημία έχει αρχίσει μεν να αναπληρώνεται σήμερα, αλλά κυρίως από ακίνητα που διαχειρίζονται επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων ή επενδυτές που έχουν μετατρέψει τη σχετική δραστηριότητα σε κύρια απασχόλησή τους και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τα ακίνητά τους, επενδύοντας και σε νέες αγορές καταλυμάτων.