Αγροτικές επιδοτήσεις: Νέες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας έρχονται μέσω κονδυλίου ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Με τρεις δράσεις το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί στην ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα.
Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα ρίξει στην αγορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία θα αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Πρόκειται για ένα νέο πακέτο κονδυλίων, συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα με ξεχωριστό προϋπολογισμό, το οποίο ακολουθεί τις αρχές και τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας.
Αγροτικές επιδοτήσεις: Οι δράσεις σε εξέλιξη
Πιο συγκεκριμένα, σε τρεις από τις Δράσεις της Αγροδιατροφής,
Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων
Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα
Πράσινος Αγροτουρισμός υποβλήθηκαν 410 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περίπου €825 εκατ. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν:
στη Γενετική Βελτίωση Ζώων
στην Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών
και στην Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών, η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Ωφελούμενοι των παραπάνω δράσεων είναι τόσο οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν άμεσα ή έμμεσα, συμβολαιακή γεωργία, καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και συνεργασία τουρισμού-πρωτογενούς παραγωγή,
όσο και τα συλλογικά σχήματα που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας έτσι και την επίτευξη του βασικού στόχου του υπουργείου, ήτοι την κινητροδότηση για την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων αγροτικών συλλογικών σχημάτων.
«Βασικός στόχος των Δράσεων», όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαγινέτας, «είναι η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων με προσανατολισμό τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειά τους, συμμετέχοντας έτσι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα».
Αγροτικές επιδοτήσεις: Τι αλλάζει στην εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης
Αλλαγές στις καταληκτικές ημερομηνίες για την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης καθορίζονται με τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης αφορούν δικαιούχους που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, δικαιούχους των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, του αμπελοοινικού τομέα καθώς και συνδεδεμένων καθεστώτων εκτάσεων και ζώων. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις τήρησης των απαιτήσεών της οι μικροκαλλιεργητές.
Νέα απάτη επιχειρήθηκε να στηθεί με θύματα αγρότες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 20 Φεβρουαρίου 2023.
Επίσης, ως προθεσμία υποβολής ένστασης, ορίζεται η ίδια με την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων, δηλαδή για το τρέχον έτος η 20η Φεβρουαρίου 2023.
Αγροτικές επιδοτήσεις: Σε αντίθετη περίπτωση, μέσω της γραπτής ενημέρωσης…
δίνεται προθεσμία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 για την αποστολή έγκυρης βεβαίωσης ή ένστασης επί του αποτελέσματος, η οποία εκδικάζεται κατά τα προαναφερόμενα.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους ΟΕΒ να ενημερώσουν την εφαρμογή σε περίπτωση συμμόρφωσης σας και εξόφλησή της οφειλής σας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ενημερώνοντας την Κ.Υ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε αντίθετη περίπτωση όπως επισημαίνεται στην απόφαση «θα υποστείτε μειώσεις στην ενισχύσεις που δικαιούσθε με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλατε για το έτος 2022, στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης».
Να σημειωθεί ότι η πολλαπλή συμμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι διατάξεις της πολλαπλής συμμόρφωσης έχουν ως βασικούς στόχους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την διατήρηση του αγροτικού τοπίου, την επίτευξη αειφορίας, την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων, την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων και την υγεία των καταναλωτών.
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σύνολο κανονισμών που καθοδηγεί τους παραγωγούς στο τι πρέπει και στο τι δεν πρέπει να πράττουν ώστε να λαμβάνουν αγροτικές ενισχύσεις.
Τα ποσά αποζημιώσεων σε πυρηνόκαρπα, μήλα και κάστανα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ
Ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας, τα μήλα, αλλά και τα κάστανα.
Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ/στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).
Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ/στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.
Συνεδρίασε σήμερα ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή των:
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρη, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.
Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Πρόκειται για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Αυτό επιδεινώνει και πολλαπλασιάζει το αποτύπωμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις παραγωγές και στο εισόδημα των αγροτών, όπως έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες
των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ/στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.
Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ/στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).
Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ/στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.
Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΕΛΓΑ και φορείς, συνεχίζει την επεξεργασία για την ενίσχυση και άλλων καλλιεργειών που με τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο, αποδεδειγμένα επλήγησαν με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.
Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω τόσο της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.