Αγροτικές επιδοτήσεις: Χρυσή ευκαιρία έχουν χιλιάδες αγρότες να αγοράσουν έως και 20 στρέμματα όμορης αγροτικής γης σύμφωνα με τα νέα σχέδια δράσης του ΥπΑΑΤ καθώς έρχεται επιδότηση ύψους έως 100 χιλ. ευρώ για τον καθένα.
Δικαιούχοι είναι οι νέοι αγρότες και οι κατ επάγγελμα αγρότες και η επιλογή αυτών, θα είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς περιορισμό στα ήδη υπάρχοντα στρέμματα που έχουν στην κατοχή τους, και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.
Επιδοτήσεις συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ για την αγορά αγροτικής γης θα μπορούν να λάβουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», το ύψος της ενίσχυσης για την απόκτηση όμορων αγροτεμαχίων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% της συνολικής επένδυσης που χρηματοδοτείται από τα Σχέδια Βελτίωσης.
Αγροτικές επιδοτήσεις: Παράδειγμα
Για παράδειγμα, αν ένας αγρότης κριθεί δικαιούχος για να λάβει επιδότηση 100.000 ευρώ, το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά αγροτικής γης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι ο μέσος όρος της αντικειμενικής αξίας των γεωργικών εκτάσεων υπολογίζεται στα 500 ευρώ ανά στρέμμα, ο εν λόγω δικαιούχος θα μπορεί να αγοράσει 20 στρέμματα.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το μέτρο, που για πρώτη φορά θεσπίζεται στην Ελλάδα, αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2.500-3.000 παραγωγοί.
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ εξετάζει να θέσει ανώτατο όριο τα 50-100 στρέμματα στις εκτάσεις που μπορούν οι δικαιούχοι να αγοράσουν με επιδότηση.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα αγροκτήματα που μπορούν να αποκτηθούν μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης θα μπορούν να είναι και σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από τον τόπο νόμιμης κατοικίας, αρκεί αυτά να συνορεύουν με αγροτική γη που ήδη κατέχουν.
Ο στόχος
Αλλωστε, στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι ο μικρός κλήρος και η μεγάλη κατάτμηση της αγροτικής γης, ώστε με τη συνένωση των αγροτεμαχίων να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.
Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια που θα τεθούν για τους δικαιούχους, δεν θα οριστεί εισοδηματικό όριο, καθώς δυνατότητα επιδότησης για την αγορά όμορης γεωργικής γης θα έχουν όλοι όσοι κριθούν επιλέξιμοι στα Σχέδια Βελτίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Μέτρου 4.1.5 θα είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι νέοι αγρότες της τελευταίας πενταετίας, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη πριμοδότηση, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι και να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022.
Ετσι, αν και αρχικά ήταν στο τραπέζι και η θέσπιση πλαφόν ως προς τα στρέμματα γης που έχει κάποιος στην κατοχή του προκειμένου να κριθεί δικαιούχος, τελικά αποφασίστηκε να μην μπει περιορισμός.
Σε κάθε περίπτωση, αυστηρή θα είναι χορήγηση της ενίσχυσης για αγοραπωλησίες που θα γίνονται μεταξύ συγγενών α’ βαθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», πατέρας ή παππούς δεν θα μπορεί να πουλήσει γη σε παιδί ή εγγόνι του, ωστόσο οι αγοραπωλησίες μεταξύ αδελφών θα επιτρέπονται.
Αγροτικές επιδοτήσεις: Η διαδικασία για υποβολή αιτήσεων
Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ύψους 230 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων επιδοτείται και η δράση της αγοράς όμορων αγροτεμαχίων, αναμένεται να δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
Η διαδικασία, δε, της αξιολόγησης των αιτήσεων θα τρέξει ταχύτατα, καθώς μετά τη λήξη της υποβολής θα ακολουθήσουν η συγκριτική αξιολόγηση, η βαθμολογική κατάταξη και η ένταξη στο μέτρο όσων αιτήσεων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.
Παρόλο που μέχρι σήμερα η αγορά γης περιλαμβανόταν στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης, τώρα γίνεται ένα ξεχωριστό υποέργο που θα έχει δικό του προϋπολογισμό ύψους 23 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σχετική κατεύθυνση για την επιδότηση γης υπήρχε και από τις κοινοτικές Αρχές, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν την είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η δράση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγροτών δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στην έκταση ανά γεωργική εκμετάλλευση, δηλαδή στον κλήρο που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, με μόλις 66 στρέμματα, λίγο πάνω από τη Μάλτα, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Αντίθετα, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κλήρο είναι η Τσεχία με 1.300,2 στρέμματα ανά αγρότη, η Δανία με 740,6 στρέμματα, η Σλοβακία με 730,6 στρέμματα, το Λουξεμβούργο με 660,3 στρέμματα και η Γαλλία με 600,9 στρέμματα.
Σκιές στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αγροτών
Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από δημοσίευμα που αποκαλύπτει επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. προς το ελληνικό υπουργείο, όπου γίνεται αναφορά σε παρατυπίες και ελλιπές σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κατά τα προηγούμενα έτη.
Για ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των αγροτών, των καταλογισμών και των προστίμων επί διακυβέρνησης Ν.Δ. κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο Σταύρος Αραχωβίτης και άλλοι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Οπως αναφέρουν επικαλούμενοι δημοσίευμα της εφημερίδας «Υπαιθρος Χώρα», η αρμόδια διεύθυνση της ευρωπαϊκής επιτροπής (DG AGRI) προχώρησε στις 19 Οκτωβρίου σε πολυσέλιδη επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός παρατηρήσεων και διαπιστώσεων ασυμφωνίας με τους κανόνες της Ε.Ε. στις στρεμματικές ενισχύσεις, τις συνδεδεμένες αλλά και την πολλαπλή συμμόρφωση.
Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει ένα 10% επί του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση τα προηγούμενα χρόνια (2020, 2021).
Στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν ποιες κατηγορίες επιδοτήσεων και σε ποιο χρονικό διάστημα διερεύνησε ο ευρωπαϊκός έλεγχος για να φτάσει στην επιστολή και ποια είναι τα επίμαχα ποσά που καταλογίζονται και απειλούν με ψαλίδι τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Επίσης, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αφότου έλαβαν τη επιστολή, όπως και εάν άλλα ευρωπαϊκά όργανα ερευνούν τη νομιμότητα της καταβολής των ενισχύσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η χώρα μας καλείται να απαντήσει στις παραπάνω ευρωπαϊκές παρατηρήσεις εντός δύο μηνών. «Δυστυχώς για τη χώρα μας η επιστολή της Ε.Ε. φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει ότι η επάνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία σημαίνει για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για μία προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζοντας αρχικά ότι η επιστολή των ευρωπαϊκών θεσμών δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής του έτους 2022.
Η επιστολή περιλαμβάνει προκαταρκτικές παρατηρήσεις, μετά από τακτικό έλεγχο που τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορά τις προηγούμενες χρήσεις των ετών 2020 και 2021. αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο οργανισμός χαρακτηρίζει γνωστό γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα όργανα της Ευρ. Επιτροπής έχουν προβεί σε παρατηρήσεις και καταλογισμούς, οι οποίοι αφορούν τα καθεστώτα ενίσχυσης και την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αρθούν όλα τα σημεία των σχετικών παρατηρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά της διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των πληρωμών στο κρατικό υπολογιστικό «νέφος».