Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlusΑδιανόητο! Οι καταναλωτές να πληρώσουν το κόστος στην ενεργειακή κρίση

Αδιανόητο! Οι καταναλωτές να πληρώσουν το κόστος στην ενεργειακή κρίση

Αδιανόητο! Οι καταναλωτές να πληρώσουν το κόστος στην ενεργειακή κρίση. Ποιος ξεστόμισε αυτό το πράγμα!

Η συνταγή του ΔΝΤ για την ενεργειακή κρίση. Τι προτείνει στις κυβερνήσεις, πού θέλει να φορτώσει το κόστος.

Γιατί το Ταμείο προτείνει στις κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το κόστος της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.

Πόσο υπολογίζει το κόστος για την επιλογή των γενικευμένων μέτρων στήριξης και των στοχευμένων μέτρων για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Ενεργειακή κρίση – Το κόστος και ποιος θα το πληρώσει

Η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση είναι να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές ώστε να τους ενθαρρύνουν στην «εξοικονόμηση ενέργειας» αλλά και στη στροφή στην πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με έλεγχο τιμών, φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις «θα πρέπει να επιτρέψουν την πλήρη αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς χρήστες για να τους ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», αναφέρει η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι την ανάρτηση της Όγια Κελασούν στο blog του Ταμείου οι κυβερνήσεις θα πρέπει «κατά προτεραιότητα» να λάβουν μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα -τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Οι επιπτώσεις όπως αναφέρουν οι FT είναι μεγαλύτερες για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ενεργειακή κρίση – Τι προτρέπει τις κυβερνήσεις το ΔΝΤ

Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ προτρέπει τις κυβερνήσεις να στραφούν από τη στήριξη με γενικευμένα μέτρα στην πολιτική μέτρων στοχευμένης ανακούφισης.

Στα υφιστάμενα μέτρα που έχουν ληφθεί περιλαμβάνεται η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η μείωση στους φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία, οι επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και τα ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, «με δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλές τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις τιμές λιανικής να αυξηθούν για να προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά», αναφέρει στην ανάρτησή της η Κελασούν.

Τα υφιστάμενα γενικευμένα μέτρα στήριξης όχι μόνο καθυστερούν την απαραίτητη προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, αλλά διατηρούν επίσης την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι θα ήταν εάν δεν είχαν ληφθεί, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου σε πολλές χώρες, το κόστος για τα μέτρα στήριξης έναντι των αυξανόμενων τιμών ενέργειας θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ αντίθετα εάν επιλέγονταν τα μέτρα στήριξης μόνο για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών το κόστος θα διαμορφώνοντας στο 0,4% του ΑΕΠ.

Τιμολόγια ρεύματος στην ενεργειακή κρίση – Το κόλπο των παρόχων

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Νέες τιμές, παραδείγματα πόσα πληρώνουμε πλέον

Αντιμέτωπα με νέες χρεώσεις θα είναι κάθε μήνα τα νοικοκυριά τα οποία εδώ και ένα χρόνο επιβαρύνονται από τις τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές ενέργειας ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις οι οποίες ενσωματώνουν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής σταμάτησε να αναγράφεται στα τιμολόγια, ωστόσο οι αυξήσεις της ενσωματώθηκαν.

Ειδικότερα, στη ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από 0,11 λεπτά διαμορφώνεται στα 0,486 λεπτά. Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση του παγίου, όπου για κατανάλωση τετραμήνου εκτοξεύεται στα 14 ευρώ από 5,88 για μονοφασική παροχή και 9,46 για τριφασική. Νοικοκυριό με πάροχο την ΔΕΗ και με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 972 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται στα 0,337 λεπτά την κιλοβατώρα ο καταναλωτής θα πληρώσει 298 ευρώ. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν πλήρωνε για τις 2.000 κιλοβατώρες 220 ευρώ.

Η Elpedison ΔΕΗ υπολογίζει τη χρέωση σε 0,4956. Έτσι για 2.000 κιλοβατώρες νοικοκυριό θα πλήρωνε 991 ευρώ και θα πληρώσει με την επιδότηση 317 ευρώ.

Η NRG έχει τιμολόγια που ξεκινούν από 0.499 και φτάνουν τα 0,548. Ειδικότερα στο πρόγραμμα nrg prime με χρέωση 0,499 για τις 2.000 κιλοβατώρες καταναλωτής θα πλήρωνε 998 ευρώ χωρίς την επιδότηση και 324 ευρώ με την επιδότηση.

Η Protergia στο οικιακό MVP (ένα από τα τιμολόγια της) για τη χρέωση ενέργειας ημέρας η τιμή είναι 0,54913. Έτσι νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 1.098 ευρώ χωρίς επιδότηση, ενώ με την επιδότηση του κράτους θα πληρώσει 424 ευρώ.

Για τις καταναλώσεις του μήνα 08/2022, στη WATT+VOLT, η τιμή διαμορφώνεται:

στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών.
Η εταιρεία VOLTON ανακοίνωσε τιμολόγια στα επίπεδα των 0,56 ευρώ.

Η εταιρεία ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε χρέωση με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Κερδισμένες οι εταιρείες μετά τις νέες χρεώσεις

Από χθες, όμως, μετά τις ανακοινώσεις των νέων τιμολογίων από τους παρόχους, έγινε σαφές ότι το μάρκετινγκ των εταιρειών νίκησε κατά κράτος την ατελή προσπάθεια του υπουργείου να νομοθετήσει την… απλότητα:

λογαριασμοί ρεύματος – Οι καταναλωτές βρέθηκαν μπροστά σε ένα… πέλαγος ανακοινώσεων, όπου κάθε προμηθευτές έδινε όχι μόνο την τιμή ενιαίας χρέωσης κιλοβατώρας, αλλά και τη δική του εκδοχή για τη διαμόρφωση των παγίων χρεώσεων και των διαφόρων εκπτώσεων (έκπτωση συνέπειας στην πληρωμή, έκπτωση για την παραμονή στον ίδιο προμηθευτή κ.ο.κ.).

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, πολύ περισσότερο όταν ένας καταναλωτής καλείται να κάνει τις συγκρίσεις και να λάβει αποφάσεις σε διάστημα λίγων ημερών, αφού την 1η Αυγούστου θα ισχύσουν τα νέα τιμολόγια. Για παράδειγμα, ένας εκ των μεγάλων παρόχων της αγοράς, ανακοίνωσε τέσσερις (!) διαφορετικές κλίμακες χρέωσης παγίων, ανάλογα με την κατανάλωση, που φθάνουν έως και τα 30 ευρώ. Η ενιαία χρέωση, εξάλλου, δεν είναι πολύ… ενιαία, αφού ο καταναλωτής πρέπει να συνυπολογίσει και τις τυχόν εκπτώσεις συνέπειας ή παραμονής στον ίδιο πάροχο.

Σε όλα αυτά προστίθεται η μνημειώδης αστοχία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που έχει δημιουργήσει ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της ειδικό διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων για το ρεύμα, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές. Τώρα, όμως, που οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα τέτοιο εργαλείο σύγκρισης τιμών από μια αξιόπιστη πηγή, η ΡΑΕ δεν κατάφερε να ενημερώσει την ιστοσελίδα της με τους νέους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.

Τροπολογία… στα γρήγορα!

Στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί από χθες πανικός για την αποτυχία του νέου συστήματος και ήδη σχεδιάζεται η νομοθετική «απάντηση» στα τεχνάσματα μάρκετινγκ των προμηθευτών, με μια τροπολογία που θα απαγορεύει τη διαφοροποίηση των παγίων.

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί σε νέα ερωτήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση. Για παράδειγμα, στα λίγα 24ωρα που μένουν μέχρι το τέλος του μήνα, πώς είναι δυνατόν να εγκριθεί μια νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, να αλλάξουν και πάλι -εκ βάθρων, μάλιστα- τα τιμολόγια των παρόχων και να προλάβουν οι καταναλωτές να ενημερωθούν και να κινήσουν, αν το κρίνουν απαραίτητο, τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή;

λογαριασμοί ρεύματος – Με αυτά τα δεδομένα, όποιες αλλαγές γίνουν, το πιθανότερο είναι ότι θα εφαρμοσθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Αυγούστου, όταν θα πρέπει οι προμηθευτές να παρουσιάσουν τα τιμολόγιά τους για τον Σεπτέμβριο. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος, ουσιαστικά θα έχει ακυρωθεί η δυνατότητα των καταναλωτών να αποφύγουν υπερβολικές αυξήσεις και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Εξάλλου, οι εταιρείες αναμένεται να «πολεμήσουν» με κάθε μέσο μια μεταρρύθμιση που θα καταργεί ουσιαστικά την εμπορική τους πολιτική και θα φέρει μεγάλη ένταση του ανταγωνισμού με μοναδικό κριτήριο την ενιαία τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη εταιρειών έφθαναν στο σημείο να χαρακτηρίζουν ως «σοβιετικού τύπου» μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τις πρωτοβουλίες Σκρέκα.

Ενεργειακή κρίση – Έρχεται διάταξη που θα βάζει φρένο στις αυξήσεις παγίου

Διάταξη νόμου με την οποία θα μπει φρένο στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Άκη Παυλόπουλο στην τηλεόραση του OPEN. Η διάταξη μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Ιουλίου.

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως: «1,1 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα τιμολόγια. Αυτό αναστέλλει πλήρως την ρήτρα αναπροσαρμογής, μειώνει κατά 100% τα κοινωνικά τιμολόγια, κατά 90% τα οικιακά και 80% τα εμπορικά. Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση κάλυψε όλο το πρόβλημα της ακρίβειας. Πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, πολλά δισ. ευρώ για να στηρίξουμε αυτή την ενεργειακή κρίση. Η αναστολή έχει ανακοινωθεί για ένα χρόνο. Αναστέλλονται οι αυξήσεις των παγίων».

«Οι πολίτες θα δουν τι προσφέρει κάθε πάροχος και θα επιλέξει χωρίς να έχει κανένα πέναλτι. Δεν θα υπάρξει πρόστιμο αν θελήσετε να επιλέξετε πάροχο» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Προειδοποίηση για την αισχροκέρδεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, σημείωσε ότι «γίνονται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Το μήνυμα είναι μην θελήσετε να αισχροκερδίσετε αυτή την εποχή γιατί θα κλείσει η επιχείρηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ