Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΑδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει σήμερα - Ποιους αφορά

Αδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει σήμερα – Ποιους αφορά

Αδεια ειδικού σκοπού: Εργαζόμενοι γονείς που είναι υπάλληλοι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, τότε την άδεια ειδικού σκοπού τη λαμβάνει ο ένας ή τη μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα.

Ηδη κατά τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, δεδομένου ότι πολλά από τα παιδιά που νοσούν πάνε νηπιαγωγείο ή δημοτικό.

Προβληματισμό προκαλεί η πιθανότητα να κλείσουν τμήματα τις επόμενες ημέρες λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε μία τάξη, κάτι που θα φέρει τα πάνω – κάτω για τους εργαζόμενους γονείς.

Στο τραπέζι έχει πέσει ήδη το σενάριο επαναφοράς του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον ιό, αλλά και για όσους έχουν παιδιά σε σχολικά τμήματα που κλείνουν. Το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει και είναι σε ισχύ από την πρώτη καραντίνα, αλλά για να ενεργοποιηθεί ξανά χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Στο πλαίσο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδεία, Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν την πιθανότητα να επαναφέρουν το μέτρο, που αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Αδεια ειδικού σκοπού: Ποιους αφορά η άδεια

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ