Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΔικαιολογητικά100 - 120 δόσεις: Aνοίγουν ξανά - Ποιες κατηγορίες οφειλετών εντάσσονται στη...

100 – 120 δόσεις: Aνοίγουν ξανά – Ποιες κατηγορίες οφειλετών εντάσσονται στη νέα ρύθμιση

100 – 120 δόσεις: Πίσω από αυτές τις κινήσεις, πέραν της εξυπηρέτησης των οφειλετών που βγαίνει προς τα έξω, στην πραγματικότητα κρύβονται η αγωνία και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη του εισπρακτικού στόχου των 45,4 δισ. ευρώ εφέτος.

Δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις αποκτούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι που τις έχασαν μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις μαζί (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου) μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι δόσεις πριν από αυτές που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος των ρυθμίσεων.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις, πέραν της εξυπηρέτησης των οφειλετών που βγαίνει προς τα έξω, στην πραγματικότητα κρύβονται η αγωνία και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη του εισπρακτικού στόχου των 45,4 δισ. ευρώ εφέτος, καθώς τέλος Αυγούστου τα έσοδα στα ταμεία ήταν κάτω από τα 35 δισ. ευρώ.

Υπολείπονται 10 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2022 (εισπράξεις 2 δισ. ευρώ τον μήνα) για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2021 και να μην ανοίξουν νέες τρύπες στα έσοδα. Για το 2022 τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ, στα 49,5 δισ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανένταξης, υπό τη βασική προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν πληγεί από την πανδημία, στο «myBusinessSupport».

100 – 120 δόσεις: Η ρύθμιση πιάνει τους εξής οφειλέτες:

■ Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

■ Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3- 31/7/2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

■ Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3-31/7.

■ Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συνεργασία» την ίδια περίοδο.

■ Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα την ίδια περίοδο και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου δηλώσεων «Covid-19».

■ Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1/3-31/7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ